dimecres, 24 de maig del 2017

Temporalitat PAS: reunió amb Vicerectorat d’Organització i PAS, 20 de maig

Els nivells de temporalitat del PAS (funcionari interí i laboral temporal) arriba a uns nivells mai assolits a la UB, motivat principalment per les continues retallades de personal a l’Administració Pública i particularment en el PAS de les universitats. Aquest abús de la contractació temporal fins i tot ha estat denunciada pels tribunals europeus.

Davant d’això CCOO des del primer moment ha estat exigit l’eliminació de la taxa de reposició, i continuarem exigint la creació d’ocupació pública i la reducció de la precarietat laboral en els Serveis Públics. En aquest sentit et vam informar el 30 de març en el nostre blog, així com de l’”Acuerdo para la mejora del Empleo Público”, i de la proposta que vam realitzar la Secció Sindical CCOO-UB al rector de la acordar un Pla d’Estabilització.

Amb posterioritat es va fer públic el projecte de Pressupostos Generals de l’Estat (PGE), i que, si no es modifica, pot comprometre la continuïtat PAS temporal de les universitats públiques, doncs d’una banda hi ha una prohibició taxativa a nomenament superiors als 3 anys, i d’altra banda les universitats no estan incloses en l’Oferta Pública extraordinària per a reduir la temporalitat. Per últim, prohibeix la contractació de personal “indefinit no fixe” si no és per sentència judicial.

El principal motius adduït pel Ministeri d’Hisenda per no incloure a Universitat en el “Acuerdo para el Empleo” és que segons les seves dades la temporalitat a les universitats és només d’un 4,8%, i fins i tot baixa al 4,5% a les universitats catalanes. Això és completament fals! I des de CCOO hem encetat una recollida d’informació de dades de Plantilla de les diferents universitats, a més de demanar als equips rectorals que facin arribar al Ministeri les dades oficials el més aviat.

Davant de les greus conseqüències que pot tenir aquesta situació en el PAS de la UB, CCOO-UB vam demanar reunió urgent al vicerectorat d’Organització i PAS. La reunió va tenir lloc finalment el 19 de maig, amb l’assistència del Gerent, i els hi vam explicar amb detall la nostra proposta per “un Pla d’Estabilitat del PAS”. Així mateix li vam manifestar que cal actuar amb urgència, abans de que s’aprovin els PGE, per evitar conseqüències negatives. Entre d’altres qüestions li vam plantejar explícitament:

- Creació de places per a totes les contractacions i nomenaments de caire estructurals (la gran majoria de personal funcionari interí te nomenament de “programa” i el laboral temporal te contracte “obra o servei”)

- PAS laboral temporal: contracte com “indefinit “no fixe”. Aquesta mesura, complementària a l’anterior, ara és molt urgent que es realitzi abans de que s’aprovin el PGE, pels motius explicats abans.

- PAS funcionari interí: encara que no existeix figura de “indefinit no fixes, la fórmula més propera és la de fer els nomenaments sobre plaça vacant

També vam aprofitar la reunió per tornar a demanar la renovació “sense talls” de totes les contractacions que finalitzen a l’estiu.

El vicerector i el gerent van compartir la nostra preocupació per la situació actual, i es van comprometre a estudiar les possibilitats, particularment de incloure als temporals (funcionaris interins de programa i temporal laboral d’obra o servei) en places vacants.

I així analitzaran si hi ha suficients llocs de treball, o si cal, i si es pot, crear de nous. De tota manera van recordar que hi ha dos límits que no es poden “saltar”: no incrementar nombre d’efectius i no incrementar capítol 1.

Respecte d’aquestes limitacions, CCOO-UB li vam explicar que la nostra proposta és similar al que es va fer amb la RLT publicada al 2013, que es van crear més de 120 places (de PAS F i PAS L), i que no suposa increments, atès que el PAS temporal ja està  pressupostat, i per tant, no hi ha increments. Ara caldria fer un nova aprovació que permetés regularitzar la situació actual amb contractes o nomenaments sobre plaça vacant

Pel que fa al tema de realitzar contractacions d’indefinits no fixes ens van explicar el vicerector que, malgrat estar d’acord amb la proposta, li preocupava les conseqüències de realitzar-ho ara, vista la previsió dels PGE.

Pel que fa a les dades de temporalitat de capítol 1 que li vam demanar, per contrastar amb les del Ministerio d’Hisenda, cal agrair la informació que ens va facilitar, i que complementa la informació que ja disposàvem a partir del fitxers de la UB.


CCOO-UB esperem que hi hagi avanços importants properament i que s’arribin a acords amb els respectius òrgans de representació unitaris, Comitè d’Empresa de PAS laboral i Junta de PAS funcionari.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada